Jak správně roztopit gril nebo rozdělat oheň

Pokud při grilování používáte klasické uhlí, určitě víte, že základem je, pořádně je nažhavit. Nedostatečně rozpálené uhlí je pak příčinou toho, že příprava vašeho jídla trvá příliš dlouho a pokrmy ani nebudou za takovou dobu chutné. Pro roztopení grilu můžete využít hned několik možností.

Rozdělat oheň

Pokud se chcete vyhnout urychlovacím prostředkům, základem pro vás bude, rozdělat si v grilu oheň. Připravte si noviny nebo jiný papír, který dobře hoří, a dřevěné třísky. Ty si můžete nasekat na několik velikostí – od těch nejmenších pak začnete. Papír dejte dospodu a obkládejte ho těmi nejmenšími třískami. Pak papír podpalte. Až vám chytnou třísky, přidejte větší kousky dřeva, pak ještě větší. Dřevo nechte shořet tak, abyste na spodku grilu měli žhavé uhlíky. Na ty pak rozprostřete uhlí. Chvilku počkejte, než se rozžhaví a můžete začít grilovat.

Podpalovací tekutina

Podpalovací tekutina na gril může být dalším usnadněním. Zde je návod jak na to:

1. Do grilu nasypte dostatečné množství uhlí. Uhlí by mělo být ve tvaru pyramidy.

2. Podpalovací tekutinu nalijte přes tuto pyramidu – více lijte do středu než na okraje. Na půl kilogramu uhlí spotřebujete asi 35 ml podpalovací tekutinu.

3. Nechte 30 sekund odstát.

4. Dlouhou sirkou podpalte uhlí zespodu, nejméně ze dvou stran.

5. Nechte hořet, dokud uhlí nebude na povrchu bíle.

6. Poté uhlí rozdělte rovnoměrně přes celý gril.

7. Zavřete víko a počkejte pět minut.

8. Otevřete víko a můžete se pustit do grilování.

Komínový podpalovač

Komínový podpalovač je speciální zařízení na rozdělávání uhlí. Do spodku komínu umístíte několik zmačkaných novin. Na noviny nasypte do komína také uhlí. Podpalte noviny a uvidíte, že vaše uhlí bude připravené během 10 minut. Jedná se o něco šetrnější metodu, která nezanechá na vašem jídle nežádoucí pachy podpalovací tekutiny.

Může se hodit:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *