Jak správně rozmrazit maso – 3 tipy na správné rozmrazení

I když se shodneme na tom, že maso je nejlepší čerstvé, někdy se prostě jeho mražení nevyhneme. Mražení masa je způsobem, jak prodloužit jeho životnost. Jak ale na jeho rozmražení, aby bylo co nejjemnější k vláknu masa a také aby bylo zdravé. Některé způsoby rozmrazování mohou být nehygienické, ale také mohou způsobovat nemoci. Když například začnete péct napůl zmrzlé maso, tak na povrchu ho budete mít spálené a vevnitř syrové.

1. Rozmražení v lednici

Je to nejsnadnější metoda rozmrazování mraženého jídla – včetně masa. Prostě jen přeneste své maso z mrazicího boxu do lednice. Protože při rozmrazování maso pouští vodu, je vhodné umístit maso na talířek nebo do nějaké misky. Vyhnete se tak následnému čištění lednice. Tato metoda ale trvá poměrně dlouho, takže se doporučuje jen tehdy, když máte malý kousek masa (kuřecí prsa nebo stehna). Větší kusy masa můžete rozmrazovat až 24 hodin.

Drůbeží, ryby a mleté maso můžete takto rozmrazit za 1 až 2 dny. Hovězí, vepřové, jehněčí a telecí bude potřebovat klidně i 3 až 5 dní. Vše záleží samozřejmě na velikosti masa.

2. Rozmražení ve studené vodě

Tento způsob rozmrazování je mnohem rychlejší a je stejně tak šetrný, jako první způsob. Jednoduše dejte maso do misky (dost velké, aby mohlo být zcela ponořené) a naplňte studenou vodou. Maso vložte do vody i se sáčkem, ve kterém jste ho měly uskladněný v lednici. Můžete takto maso nechat přes noc. Pokud ho ale budete potřebovat rychleji, pak měňte vodu každých 30 minut.

Menší kusy masa, jako jsou stehna nebo kuřecí prsa můžete takto rozmrazit během jedné hodiny. U větších kusů masa počítejte tak půl hodiny na každých 500 gramů masa.

3. Rozmrazení v mikrovlnné troubě

Tuhle metodu zmiňujeme jen pro úplnost. Rozhodně se nejedná o zdravý způsob rozmrazování. Navíc můžete maso vysušit, což se podepíše na jeho chuti. Na druhou stranu je tento způsob ale nejrychlejší ze všech.

Může se hodit:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *