Jak správně grilovat maso, rybu nebo lilek – Tipy na správné grilování

Správná úprava potravin na grilu znamená, že zajistíme to, aby byly všechny škodlivé bakterie zabity. Konzumace potravin, které nejsou řádně uvařeny, může vést k otravě z potravy, u těhotných žen dokonce k potratu.

Jak správně grilovat maso?

1. Nůž, kterým krájíte maso, použijte pouze na maso. Nikoli na zeleninu či pečivo.

2. Ujistěte se, že maso je dostatečně horké. To uděláte tak, že kontrolujete, zda je uhlí pod ním dostatečně nažhavené.

3. Nikdy nedávejte maso na nedostatečně vyhřátý gril.

4. Ujistěte se, že maso je dobře propečené. To můžete například potravinovým teploměrem, měřením času grilování, nebo překrojením masa.

5. Maso, které se podává jako krvavé, by uprostřed mělo být ještě růžové, ale neměla by z něj vytékat krvavá kapalina.

Jak správně grilovat rybu?

1. Ryba je určena ke grilování. Ryby jsou hotové poměrně rychle, takže jejich grilování by mělo být bezpečné.

2. Při grilování povrch ryby vždy potřete olivovým olejem, aby se nelepila (k mřížce grilu nebo k nádobám, ve kterých je připravována).

3. K rybám podávejte kolečka citronu.

4. Když je ryba hotová, je velmi snadné oddělit její jednotlivé kousky masa. Pokud je některá část masa stále lesklá a částečně průsvitná, není ještě hotová.

5. Grilujte spíše ryby nakrájené na filety rovnoměrné tloušťky.

Jak správně grilovat lilek?

1. Správně ugrilovaný lilek by měl být křupavý zvenku a krémový uvnitř.

2. Lilek před grilováním neloupeme, jen ho nakrájíme na tenká kolečka (asi 0,7 cm).

3. Před grilováním nechte lilek vypotit. Můžete to udělat například tak, že jej vložíte do osolené vody (150 ml vody na 2 lžíce soli – množství navyšujte podle toho, kolik lilků chcete připravit).

4. Před tím, než lilek dáte na gril, jej utřete papírovými kuchyňskými utěrkami.

5. Potřete je olivovým olejem a grilujte 5 minut z každé strany.

Může se hodit:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *