Jak správně jíst – Naučte se jíst správně a zdravě

5
(1)

Je to jednodušší, než si myslíte. Každý týden udělejte několik ústupků a začněte konečně jíst zdravě. Níže popíšeme osm cílů zdravého stravování. I malé změny mohou mít velký vliv na vaše zdraví. Zkuste začlenit do stravy alespoň šest z následujících osmi cílů.

1. Polovina každého jídla bude ovoce nebo zelenina

Ovoce je vhodné dopoledne, zelenina pak odpoledne. Vhodná jsou rajčata, sladké brambory a brokolice, ale i další zelenina. Přidejte ovoce k jídlu jako součást hlavního nebo vedlejšího jídla nebo jako dezert. Čím barevnější je jídlo, tím je pravděpodobnější, že tím více získáte vitamíny, minerály a vlákninu.

2. Zaměňte bílou mouku za celozrnnou

Pečivo, těstoviny, rýže – to vše se dá v obchodech sehnat také v celozrnných variantách – celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, hnědá rýže, celozrnný kuskus, celozrnné snídaňové cereálie a další. Pokud si doma pečete nebo používáte mouku, můžete si zakoupit celozrnnou mouku a používat ji jako náhradu za bílou mouku.

3. Nejezte nízkotučné mléčné výrobky

Nízkotučné mléčné výrobky sice obsahují méně tuku, ale více sacharidů a cukrů, které se v lidském těle přeměňují na tuky.

4. Jezte libové bílkoviny

Kuřecí a krůtí maso bez kůže, vepřová panenka, libové hovězí maso a ryby patří mezi libové bílkoviny. Z rostlinné říše pak luštěniny, vajíčka, ořechy a semínka.

5. Sledujte sodík v potravinách

Pomocí nutričních hodnot, které jsou na každé potravině, volte varianty potravin s nižším obsahem sodíku. Pomoci vám mohou také označení jako „snížený obsah sodíku“ nebo „bez přidané soli“.

6. Dodržujte pitný režim

Pijte minimálně 2,5 litru denně, a to čisté vody. Po každém šálku kávy nebo čaj si dejte sklenici vody. Vyhněte se slazeným nápojům.

7. Jezte ryby a mořské plody

Aspoň jednou za týden si dopřejte ryby nebo mořské plody. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce.

8. Vyhněte se tukům

Hlavními zdroji tuků je sladké pečivo, sušenky a dezerty, ale také pizza, zpracované a tučné maso (klobásy, slanina, žebírka, kuřecí křidýlka) a zmrzlina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]