Je to jednodušší, než si myslíte. Každý týden udělejte několik ústupků a začněte konečně jíst zdravě. Níže popíšeme osm cílů zdravého stravování. I malé změny mohou mít velký vliv na vaše zdraví. Zkuste začlenit do stravy alespoň šest z následujících osmi cílů.
1. Polovina každého jídla bude ovoce nebo zelenina
Ovoce je vhodné dopoledne, zelenina pak odpoledne. Vhodná jsou rajčata, sladké brambory a brokolice, ale i další zelenina. Přidejte ovoce k jídlu jako součást hlavního nebo vedlejšího jídla nebo jako dezert. Čím barevnější je jídlo, tím je pravděpodobnější, že tím více získáte vitamíny, minerály a vlákninu.
2. Zaměňte bílou mouku za celozrnnou
Pečivo, těstoviny, rýže – to vše se dá v obchodech sehnat také v celozrnných variantách – celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, hnědá rýže, celozrnný kuskus, celozrnné snídaňové cereálie a další. Pokud si doma pečete nebo používáte mouku, můžete si zakoupit celozrnnou mouku a používat ji jako náhradu za bílou mouku.
3. Nejezte nízkotučné mléčné výrobky
Nízkotučné mléčné výrobky sice obsahují méně tuku, ale více sacharidů a cukrů, které se v lidském těle přeměňují na tuky.
4. Jezte libové bílkoviny
Kuřecí a krůtí maso bez kůže, vepřová panenka, libové hovězí maso a ryby patří mezi libové bílkoviny. Z rostlinné říše pak luštěniny, vajíčka, ořechy a semínka.
5. Sledujte sodík v potravinách
Pomocí nutričních hodnot, které jsou na každé potravině, volte varianty potravin s nižším obsahem sodíku. Pomoci vám mohou také označení jako „snížený obsah sodíku“ nebo „bez přidané soli“.
6. Dodržujte pitný režim
Pijte minimálně 2,5 litru denně, a to čisté vody. Po každém šálku kávy nebo čaj si dejte sklenici vody. Vyhněte se slazeným nápojům.
7. Jezte ryby a mořské plody
Aspoň jednou za týden si dopřejte ryby nebo mořské plody. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce.
8. Vyhněte se tukům
Hlavními zdroji tuků je sladké pečivo, sušenky a dezerty, ale také pizza, zpracované a tučné maso (klobásy, slanina, žebírka, kuřecí křidýlka) a zmrzlina.