Zdá se to jako jeden z nejzákladnějších kuchařských úkonů vůbec. Každé zrnko rýže musí být zřetelné a není slepené k ostatním. Uvařit dobrou rýži je občas dílem náhody. Někdy ji převaříte, takže je slepená, jindy se vám povede nádherně kyprá. Pokud se vám to pořád nedaří, můžete si přečíst následující návod a tipy, jak na to. My vám proto poradíme, jak to udělat, abyste uvařili vždy kyprou rýži.
Vařte vodu a přidejte sůl
Nalijte vodu (na každý šálek rýže, použijte 1 a ¾ šálku vody) do velkého kastrolu, ke kterému máte poklici. Přiveďte k varu. Do vody vmícháme 1 lžičku soli.
Nasypte rýži
Přidejte naměřené množství rýže do vroucí vody.
Zamíchejte pouze jednou nebo tak, abyste oddělili rýži
Pomocí dřevěné vařečky promíchejte rýži, abyste oddělili jednotlivá zrníčka. Pokud rýži budete míchat déle, můžete způsobit, že bude lepivá.
Použijte poklici
Nyní je čas přiklopit rýži poklicí. Snižte var na minimum, které vám váš sporák dovolí. Nechte rýži vařit asi 18 minut, poté odstavte, slijte a nechte 5 minut ještě přikryté.
Načechrejte rýži vidličkou
Těsně před podáním jemně načechrejte rýži vidličkou, abyste oddělili zrna.
Tipy
* V průběhu vaření rýže nezvedejte poklici. Pokud je rýže hotová ještě před tím, než ji chcete podávat, nahraďte poklici složeným ručníkem. Ručník absorbuje přebytečnou vlhkost a kondenzaci, což pomáhá zabránit příliš teplé a houževnaté rýži.
* Chutnější je rýže, která je sypaná, nikoli ve varných sáčcích. Takovou vždy propláchněte ve studené vodě. Oplachování odstraňuje uvolněný škrob, což činí rýži méně lepivou.
* Lepší výsledky můžete dostat i tehdy, pokud svou rýži 30 minut před vařením namočíte. Zrnka budou méně křehká a tudíž méně náchylná k rozbití.
* Hnědá rýže vyžaduje větší množství k vaření, než rýže bílá. Krátkozrnná rýže obsahuje naopak menší množství vody, než rýže dlouhozrnná.