Ať už si vybíráte libová kuřecí prsa, stehna nebo pečete celé kuře, není pochyb o tom, že kuře patří k nejoblíbenějším masitým pokrmům na světě. Existuje tolik způsobů, jak ho připravit, a zbytky jsou někdy dokonce lepší než hlavní jídlo. Přinášíme vám několik typů, jak dobře upéct kuře.
Pečení kuřete by mělo být snadné. Nepotřebujete žádné speciální technologie ani fantazii. Avšak někdy se může stát, že kuře pečete příliš dlouho, takže je vysušené, nebo naopak je až příliš šťavnaté – není dopečené. Existují však tipy, které vám pomohou těmto situacím předejít a konečně a navždy péct jen šťavnaté, chutné kuře!
Přidejte zeleninu
I když to některé recepty na pečené kuře nevyžadují, přidáním zeleniny vytvoříte plochu, na které se kuře může péci, takže vám zůstane kůže i vespod.
Dobře okořeňte
Dobře kuře okořeňte – ale ne moc. Bude vám stačit sůl a pepř. Pokud ale toužíte po zkoušení nových chutí, jednoduchou výměnou koření můžete vytvořit různé recepty. Zkuste garam masala, uzenou papriku, koriandr, kmín (klidně i římský) a další. Tyto chutné variace dodají vašemu jídlu jedinečnou chuť.
Přidejte tuk
Máslo nebo olivový olej pomohou vytvořit křupavou kůrčičku.
Dostaňte se kuřeti pod kůži
Tuk můžete zasunout také pod kůži na prsou. Docílíte tak toho, že prsa budou šťavnatá. Přidávejte další látky zvyšující chuť, jako jsou plátky citronu, bylinky, česnek nebo cibule.
Naplňte kuře
Nemusíte chystat žádné složité nádivky – i když to je také skvělý způsob přípravy kuřete – stačí dovnitř kuřete dát přepůlený citron, cibuli, česnek nebo velký svazek tymiánu či jiné bylinky.
Jak kuře péct
Takto připravené kuře už můžete začít péct. Troubu na začátku rozpalte na 220 °C. Kuře posaďte prsy nahoru. Můžete podlít, chcete-li. Pečte 30 minut, poté kuře otočte tak, aby prsa byla dolů. Pečte 20 minut. Poté opět otočte a pečte 20 minut. Až bude vnitřní teplota kuřete kolem 70 °C, kuře je hotové. Poznáte to také tak, že po píchnutí do kuřete vyteče čirá tekutina.