Jak dobře a správně upéct husu – Tipy Jak připravit celou husu

Husa patří mezi sváteční jídla, která si nedopřáváme tak často. Proto možná může být otázka „Jak dobře upéct husu?“ na místě. Pečená husa nabízí dokonalé šťavnaté maso, které se peče ve vrstvě tuku, jež se přirozeně nachází pod kůží. Kdo by ji nemiloval? Dobře upečená husa dokáže ohromit celou vaši rodinu.

Jak připravit celou husu

1. Před vstupem do dutiny se nacházejí dva velké laloky tuku, které je třeba před pečením vyndat. Tyto laloky můžete vyčistit a vypéct je na sádlo. To uděláte tak, že je pomalu zahříváte při nízké teplotě, tekutinu přelijete do sklenice. Vzniklé sádlo můžete uchovávat po dobu 6 měsíců v lednici.

2. Nezapomeňte, že drůbež může obsahovat plastový sáček s droby, který musí být před pečením odstraněn.

3. Krk a žaludek vytvářejí skvělé ingredience pro omáčku a játra mohou být použita k přípravě paštiky, nebo je jen osmahněte a podávejte s toastem.

4. Podobně jako kachna, má i husa velkou zásobu tuku pod kůží, která se v průběhu pečení rozpustí. Proto je vhodné péct husu na drátěném stojanu umístěném nad pekáčem, aby se tuk vypustil do pekáče.

Jak péct husu?

1. Na rozdíl od krůty a kuřecího masa, které je třeba pražit, dokud je maso nepřehledné bílé, může být husa při podávání mírně růžová.

2. Před pečením nechte husu dojít pokojové teploty.

3. Odřízněte krk, špičky křídel a laloky před vstupem do dutiny.

4. Odstraňte přebytečný tuk, který se nachází v huse – uvnitř dutiny. Tuk si můžete dát k lalokům a vypéct je společně na sádlo.

5. Propíchejte kůži jehlou – po celém husím těle. Jedině tak bude úplně křupavá.

6. Potřete kůži rozpůleným citronem – poté obě půlky citronu vložte do dutiny. Osolte, okmínujte.

7. Rozehřejte troubu na 200 °C. Přidejte husu, prsíčky dolů. Podlijte vodou, přiklopte víkem a pečte asi 30 minut, dokud nejsou záda dozlatova.

8. Otočíme a pečeme asi 1,5 hodiny.

9. Poté odklopte víko a pečte ještě 20 minut dokřupava.

10. Poté husu naporcujte a ještě nechte chvíli odpočívat v teplé, ale vypnuté troubě.

Může se hodit:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *