Jak správně obalit sýr nebo hermelín, aby nevytekl

Smažený sýr v trojobalu je jedním z nejoblíbenějších jídel v České republice. Najdete ho na jídelním lístku snad v každé restauraci. Je to klasická rychlovka, snad první jídlo, na kterém spolupracujete se svými dětmi. A i přes popularitu smaženého sýru, neboli „smažáku“, jak mu s láskou říkáme, jen málokdo z nás, umí sýr obalit tak, aby nám při smažení nevytekl. V čem spočívá to kouzlo?

Který sýr použít?

Šéfkuchaři doporučují vybrat Eidam s 30 % tuku v sušině nebo dokonce ještě méně. Méně tučné sýry se totiž neroztékají a drží tvar. Avšak často si pochutnáme raději na tučnějších sýrech, jako je gouda nebo Eidam se 40 % tuku v sušině. A to kolikrát právě proto, že po rozkrojení se nám tento sýr tak krásně rozteče.

Trojobal

Trojobal se skládá ze tří surovin: hladká mouka, vejce a strouhanka. Strouhanku si připravte doma, ze sušených rohlíků. Nastrouhejte ji na jemno – práci vám významně usnadní kuchyňský robot. Do vajec nic nepřidávejte, ani mléko, ani vodu, ani sůl. Sýry obalujeme v čistých vejcích. Sýr by měl být dost slaný, takže dosolování vajec není potřeba.

Tipy pro správně obalený sýr:

* Sýr nakrájejte na tloušťku od 0,5 do 1 cm.

* Někdo si do strouhanky přidává hladkou mouku, a to v poměru 2:1 (dva díly strouhanky a jeden díl mouky).

* Sýr smažíme po jednom – pokud bychom přidali více plátků najednou, pak by došlo k přílišnému ochlazení tuku.

* Smažíme v rozpáleném tuku – to je velmi důležité, aby se sýr neroztékal. Tuk by měl dosahovat minimálně do poloviny smaženého sýru, takže s ním rozhodně nešetřete.

* Sýr obracejte obracečkou. Pokud si nedáte říct a použijete vidličku, nepropíchněte trojobal.

* Méně tučné sýry je možné obalit jen jednou, ale tučnější sýry obalte ve vejcích a strouhance dvakrát.

* Zkuste sýr nejprve namočit ve vodě a teprve poté začněte s trojobalem. Mouka se tak na něm lépe zachytí.

Může se hodit:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *