Jak dobře naložit kuřecí maso

Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších druhů masa. A nejlíp chutná dobře naložené. Jak na to?

Délka marinování

Při nakládání kuřecího masa je potřeba si rozmyslet, jakou marinádu použijeme. Typ marinády totiž ovlivní jak výslednou chuť masa, tak také délku marinování. Pokud marináda obsahuje nějakou kyselou složku (citronová šťáva, ocet, podmáslí nebo bílý jogurt), pak marináda časem promění texturu vnějšího povrchu kuřete. Čím déle necháte kuře marinovat v kyselé marinádě, tím více se maso vysuší. Proto je důležité nenechat maso marinovat déle než přes noc, bohatě postačí 5-6 hodin. V nekyselé marinádě může být kuřecí maso ponecháno déle, ale ani tady se nedoporučuje překročit 24 hodin.

Dalším důležitým faktorem při nakládání masa je ten, o jakou část kuřete se jedná. Kuřecí prsa stačí marinovat kratší dobu než třeba stehna. Na to je potřeba myslet i při tepelné úpravě masa – za dobu, kdy se stehna propečou do zlatova, budou kuřecí prsa vysušená.

Tipy pro bezpečné marinování kuřete

1. Použijte jedno prkýnko ke krájení kuřete a druhé k přípravě dalších ingrediencí. Nůž, kterým krájíte maso, omyjte, než s ním začnete krájet ostatní suroviny.

2. Marinádu s kuřetem vložte do uzavřené, nereaktivní nádoby (např. skleněné nebo keramické). Nepoužívejte hliníkové nádoby, maso by pak mohlo chutnat po kovu.

3. Kuře nechte marinovat vždy v ledničce.

Jak marináda funguje

Všeobecně si lidé myslí, že čím déle budou marinovat, tím hlouběji se marináda do masa dostane. Není to pravda. Příchutě budou vždy pouze povrchové. Můžeme pouze trochu prohloubit účinek marinády tím, že použijeme větší množství soli. Ta totiž uvolňuje svalová vlákna.

Všeobecný recept na skvělou marinádu

Základní recept zní takto: smícháme kyselou složku (ocet, citronová šťáva) se složkou tukovou (zelenina, ořechy, oleje) a různými druhy koření. Tento základ můžeme pozměnit aromatickými přísadami (med, jogurt, mléko, ovocný džus), které použijeme místo kyselé přísady.

Pro dosažení nejlepšího výsledku, použijeme při jejich smíchávání mixér nebo je protřepeme v uzavřené nádobě. Tak se jednotlivé složky perfektně smíchají a vytvoří dokonalou chuť marinovaného masa.

Může se hodit:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *